2.0
Ik bedacht een ultieme web-2.0-toepassing die ik nog niet
in de stukken van 23dingen.nl ben tegengekomen. Stel dat de e-readers echt gaan aanslaan in de nabije toekomst. Eigenlijk zijn er geen redenen om te denken dat dat niet gaat gebeuren. Over een paar jaar zal er dan minder materiaal in druk verschijnen en veel meer digitaal. En over x jaar is er geen echt boek meer te krijgen. Hoe groot x is is niet echt van belang, heel snel zal dat niet zijn.
Er zijn na x jaar geen drukkerijen meer nodig en dus ook geen uitgevers. Dat is heel fijn want die uitgevers werpen een paar lastige drempels op die welbeschouwd in het nadeel van zowel schrijvers als lezers zijn. Schrijvers gaan zonder uitgevers direct aan e-books verdienen. Een ideale situatie.
Maar! Over x jaar zouden er dan ook geen bibliotheken meer nodig zijn, alle boeken zijn immers direct af te nemen (of met
DRM te lenen voor minder geld) van de website van bijv. Bol.com of de schrijver zelf.
Om dit te voorkomen heb ik het volgende lumineuze Web-2.0 idee dat de bibliotheken gaat redden :-)
We maken een applicatie, tooltje of widget (whats in a name) waarmee iedereen verhalen of boeken digitaal in een bibliotheek.nl-database kan zetten. Iedereen is daarbij echt iedereen, dus van de grootst prutsende amateur tot de allerbeste schrijver met alles daartussen. Volgens mij is dit helemaal nieuw en is er een grote markt voor. Hoeveel mensen lopen er niet rond die een schrijver zouden willen of denken te zijn? Bibliotheekleden kunnen hun verhalen downloaden en lezen op de e-reader. Door waarderingen van anderen te lezen worden ze geholpen met het zoeken naar iets wat ze leuk vinden.
Maar hoe kunnen de echte schrijvers hier nu aan verdienen? Als volgt: De boeken worden in drie niveaus ingedeeld: (1) starter, (2) gevorderde en (3) professional. Iedereen kan uploaden op niveau 1, en het werk kan ook direct uitgeleend worden. Als er aan bepaalde criteria voldaan worden stijgt het naar niveau 2 of 3. Die criteria worden vastgesteld op basis van: (a) aantal uitleningen cq downloads, (b) positieve waardering die de lezers van a geven en (c) positieve waardering van een expertgroep.
Niveau 2 is een soort keurmerk dat het boek niet slecht is en eenmaal op niveau 3 aangekomen krijgt de schrijver van het boek betaald per download. Een zelfde systeem is trouwens mogelijk voor muziek en film. Als we
nú beginnen hebben we alvast het monopolie en zijn we de Googles van deze wereld voor. We moeten haast maken!
3.0
Het past niet helemaal binnen de opdracht maar ik heb ook al een idee voor een web 3.0 toepassing. Web 3.0 houdt o.a. in dat andere dingen dan computers via internet communiceren. Het gaat dan bijvoorbeeld om je auto, thermostaat of koelkast. In die wereld hebben de boeken natuurlijk allemaal een soort rfid-chip met een display en een speakertje die de alles voor ons automatisch via internet regelt.
Dat gaat zo: Onze klant pakt een boek uit de kast en als de
GPS verplaatsing van de chip overeenkomt met die van een geldige lenerspas dan is het goed, anders begint het boek luid te piepen. Vervolgens loopt de klant ermee naar buiten. GPS ziet boek en klantpas samen de bibliotheek verlaten, zodat deze automatisch als uitgeleend wordt bijgeschreven. Er is geen bibliotheekmedewerker aan te pas gekomen.
Eenmaal buiten babbelt de chip wat met de lener, hij vertelt desgevraagd de flaptekst, de uitleentermijn en allerlei andere achtergronden. Als de lezer vervolgens gaat lezen en daarvan een beetje moe wordt dan gaat het boek vanaf dat punt zichzelf voorlezen. Ondertussen zien wij in de bibliotheek verspreid over de aardbol alle verblijfplaatsen van onze boeken. Nooit zal er meer eentje zoekraken. Als de uitleentermijn verstreken is zal het boek de lezer vermanend toespreken.
Leuk idee hè, en eigenlijk helemaal niet onrealistisch. Met de huidige technologie die op dit moment in een miljard mobieltjes zit is het eenvoudig te realiseren. Het is een kwestie van genoeg geld en vertrouwen en dan maar gewoon doen! Of het een nieuw idee is? Nee hoor. In de boeken uit de jaren ‘60 van Philip K Dick (waar ik een fan van ben,
zie ding 18) komen zo’n beetje in iedere alinea dit soort ideeen voor. Er zit zo'n ongelooflijke ideeenrijkdom in die boeken, ik raad eigenlijk iedereen per direct een PKDick boek aan, te beginnen bij
Ubik. Daarin spreken de deuren in ieder huis en vragen een kleine vergoeding voor ze opengaan. De hoofdpersoon is blut en komt zijn eigen huis niet uit waarna de deur hem belerend toespreekt dat hij zijn financiën beter op orde moet houden. Haha. Maar ik dwaal af. Op naar ding 23.
Niek