maandag 31 januari 2011

Ubik. Altijd en overal.

Er staat een leuk artikel in het laatste NRC weekblad genaamd 'Kleitabletten 2.0', het gaat over de digitale revolutie. De schrijver had in 1997 al eens een stukje over technologie in de toekomst geschreven, hij citeert zichzelf en trots constateert hij dat hij het toen allemaal erg juist gezien had. Ja ja, denk ik dan, knap hoor, maar een paar willekeurige alinea's uit een Philip K. Dick-boek uit de jaren 60 zijn veel sterker dan dit (*) ... misschien flauw gedacht van me, want het is verder een heel leuk artikel. Lezen dus! Helemaal leuk vond ik het volgende stukje:
Helemaal waar natuurlijk, eigenlijk is het al het geval. Ik kende de term Ubiquitous computing in dit verband nog niet, het is wel een treffende aanduiding. Maar helemaal leuk is dat het woord Ubique de bron is van de titel van het beste P.K. Dick boek dat er is: Ubik.
Tot zover hoor, ik zal niet meer over P.K. Dick schrijven (denk ik)

Niek

(*)Zie ook wat ik een paar stukjes terug er over schrijf in Ding 22

zondag 30 januari 2011

Visualiseer je LinkedIn-netwerk

Er is een tooltje waarmee je op prachtige manier al je bekenden uit je LinkedIn-netwerk visualiseert. Hier zie je mijn visualisatie, je ziet heel mooi alle belangrijke groepen uit mijn netwerk en alle individuele verbanden ertussen. Er staat ook een link bij waarmee je je eigen graph kunt maken. Gauw doen want het is heel erg leuk!

Niek

zondag 23 januari 2011

Het laatste ding: de evaluatie

Ik zat niet echt in de doelgroep van 23 dingen, want ik werk al bijna 15 jaar in de IT en heb in die tijd al heel wat dingen voorbij zien komen. Toch heb ik het heel erg leuk gevonden al was het alleen maar vanwege het contact met collega’s. Daarnaast heb toch ook kennisgemaakt met een paar leuke diensten die ik nog niet kende, Librarything bijvoorbeeld.

Maar volgens mij is eigenlijk iedereen heel blij met 23 dingen, het is dus een succes te noemen. Ik som een paar positieve kanten op:
1. We zijn slimmer geworden, we zijn beter op de hoogte van actuele digitale ontwikkelingen en daarmee zijn we in waarde gestegen. Hoe meer je weet hoe beter je je werk doet!!
2. Je voelt je door de opgedane kennis zelfverzekerder. Al zegt iemand misschien soms dat de hele digitale wereld niet zijn ding is, toch denk ik dat diegene blij is dat ie mee kan doen met discussies over de populaire thema’s van deze tijd zoals bloggen, facebook, twitter, etc.
3. We waren tijdens de training meer betrokken bij elkaar en de organisatie. Er was veel onderling te bespreken, en of dat nou een positieve of negatieve toon had, het schept altijd een band!
4. We kunnen onze klanten nu beter informeren. Dit was volgens mij het uitgangspunt van de hele cursus, wil je namelijk je doel verschuiven in de richting van oude naar nieuwe media, dan moet je in de eerste plaats er iets van weten.

En misschien is er nog meer positiefs, maar ik kan niks meer bedenken.

Maar we zijn natuurlijk nog niet allemaal experts geworden. Het is de vraag of dat ook moet, maar het zou wel fijn zijn als er ten minste een aantal mensen rondloopt met veel kennis van actuele digitale ontwikkelingen.
We denken nog na over een één of ander vervolg om de kennis en het enthousiasme vast houden en op een goede manier in te zetten voor de bibliotheek. Misschien gaat het één algemeen blog worden, ook bedoeld voor onze klanten, waar iedereen van Amstelland Bibliotheken met zijn 23dingen-kennis in kan publiceren.

Niek

zaterdag 22 januari 2011

Ding 22: Library 2.0 (en 3.0)

2.0
Ik bedacht een ultieme web-2.0-toepassing die ik nog niet in de stukken van 23dingen.nl ben tegengekomen. Stel dat de e-readers echt gaan aanslaan in de nabije toekomst. Eigenlijk zijn er geen redenen om te denken dat dat niet gaat gebeuren. Over een paar jaar zal er dan minder materiaal in druk verschijnen en veel meer digitaal. En over x jaar is er geen echt boek meer te krijgen. Hoe groot x is is niet echt van belang, heel snel zal dat niet zijn.

Er zijn na x jaar geen drukkerijen meer nodig en dus ook geen uitgevers. Dat is heel fijn want die uitgevers werpen een paar lastige drempels op die welbeschouwd in het nadeel van zowel schrijvers als lezers zijn. Schrijvers gaan zonder uitgevers direct aan e-books verdienen. Een ideale situatie.
Maar! Over x jaar zouden er dan ook geen bibliotheken meer nodig zijn, alle boeken zijn immers direct af te nemen (of met DRM te lenen voor minder geld) van de website van bijv. Bol.com of de schrijver zelf.

Om dit te voorkomen heb ik het volgende lumineuze Web-2.0 idee dat de bibliotheken gaat redden :-)
We maken een applicatie, tooltje of widget (whats in a name) waarmee iedereen verhalen of boeken digitaal in een bibliotheek.nl-database kan zetten. Iedereen is daarbij echt iedereen, dus van de grootst prutsende amateur tot de allerbeste schrijver met alles daartussen. Volgens mij is dit helemaal nieuw en is er een grote markt voor. Hoeveel mensen lopen er niet rond die een schrijver zouden willen of denken te zijn? Bibliotheekleden kunnen hun verhalen downloaden en lezen op de e-reader. Door waarderingen van anderen te lezen worden ze geholpen met het zoeken naar iets wat ze leuk vinden.

Maar hoe kunnen de echte schrijvers hier nu aan verdienen? Als volgt: De boeken worden in drie niveaus ingedeeld: (1) starter, (2) gevorderde en (3) professional. Iedereen kan uploaden op niveau 1, en het werk kan ook direct uitgeleend worden. Als er aan bepaalde criteria voldaan worden stijgt het naar niveau 2 of 3. Die criteria worden vastgesteld op basis van: (a) aantal uitleningen cq downloads, (b) positieve waardering die de lezers van a geven en (c) positieve waardering van een expertgroep.

Niveau 2 is een soort keurmerk dat het boek niet slecht is en eenmaal op niveau 3 aangekomen krijgt de schrijver van het boek betaald per download. Een zelfde systeem is trouwens mogelijk voor muziek en film. Als we beginnen hebben we alvast het monopolie en zijn we de Googles van deze wereld voor. We moeten haast maken!

3.0
Het past niet helemaal binnen de opdracht maar ik heb ook al een idee voor een web 3.0 toepassing. Web 3.0 houdt o.a. in dat andere dingen dan computers via internet communiceren. Het gaat dan bijvoorbeeld om je auto, thermostaat of koelkast. In die wereld hebben de boeken natuurlijk allemaal een soort rfid-chip met een display en een speakertje die de alles voor ons automatisch via internet regelt.

Dat gaat zo: Onze klant pakt een boek uit de kast en als de GPS verplaatsing van de chip overeenkomt met die van een geldige lenerspas dan is het goed, anders begint het boek luid te piepen. Vervolgens loopt de klant ermee naar buiten. GPS ziet boek en klantpas samen de bibliotheek verlaten, zodat deze automatisch als uitgeleend wordt bijgeschreven. Er is geen bibliotheekmedewerker aan te pas gekomen.

Eenmaal buiten babbelt de chip wat met de lener, hij vertelt desgevraagd de flaptekst, de uitleentermijn en allerlei andere achtergronden. Als de lezer vervolgens gaat lezen en daarvan een beetje moe wordt dan gaat het boek vanaf dat punt zichzelf voorlezen. Ondertussen zien wij in de bibliotheek verspreid over de aardbol alle verblijfplaatsen van onze boeken. Nooit zal er meer eentje zoekraken. Als de uitleentermijn verstreken is zal het boek de lezer vermanend toespreken.

Leuk idee hè, en eigenlijk helemaal niet onrealistisch. Met de huidige technologie die op dit moment in een miljard mobieltjes zit is het eenvoudig te realiseren. Het is een kwestie van genoeg geld en vertrouwen en dan maar gewoon doen! Of het een nieuw idee is? Nee hoor. In de boeken uit de jaren ‘60 van Philip K Dick (waar ik een fan van ben, zie ding 18) komen zo’n beetje in iedere alinea dit soort ideeen voor. Er zit zo'n ongelooflijke ideeenrijkdom in die boeken, ik raad eigenlijk iedereen per direct een PKDick boek aan, te beginnen bij Ubik. Daarin spreken de deuren in ieder huis en vragen een kleine vergoeding voor ze opengaan. De hoofdpersoon is blut en komt zijn eigen huis niet uit waarna de deur hem belerend toespreekt dat hij zijn financiën beter op orde moet houden. Haha. Maar ik dwaal af. Op naar ding 23.

Niek

woensdag 19 januari 2011

ding 21: catalogi

Een catalogus die niet genoemd is in het artikel van Rob is die wij gebruiken, namelijk c-Wise. Hij hoort bij ons nieuwe catalogussysteem Bicat-Wise, is behoorlijk web 2.0 en is wat mij betreft veel beter dan Medialab’s Aquabrowser. Van zo'n aquabrowser dachten we vroeger, eind jaren 90, begin jaren 2000 dat het de toekomst had, maar in werkelijkheid is het nooit aangeslagen. Het werd destijds gezien als het 'moderne browsen'. Daarbij moest je niet rechtstreeks op je doel afklikken, maar lekker wollig, al gedachtenassociaties volgend, via een semi-3-dimensionale zoekwolk wegdrijven naar nergens. De aquabrowser heeft een heel kort leven gehad, behalve dan in onze bibliotheekwereld ... hebben wij weer.

Gelukkig gebruiken wij, van Amstelland, dus een catalogus die ik wel goed vind. Je kan daarmee normaal recht-toe-recht-aan zoeken, persoonlijke boekenlijsten samenstellen, deze ook delen, tags en recencies toevoegen, etc. Van alles kan dus net als in "My Discoveries", die recente uitbreiding op de aquabrowser.
Het is nog in ontwikkeling, binnenkort kunnen onze klanten via c-Wise ook chatten, mailen, eigen profielen maken, etc. Behoorlijk sociaal dus! Hier lees je er meer over.

Via onze catalogus kun je trouwens ook verder zoeken in andere catalogi, waaronder toch ook weer die vermaledijde aquabrowser. Die is nodig voor het landelijk aanvragen van boeken die wij in onze eigen vestigingen niet hebben. Het werkt als volgt:
[1] ga naar onze catalogus,
[2] vul iets in in het zoekvenster:

dus bijvoorbeeld "dingen" en klik op Zoek,
[3] Klik op "Landelijke catalogus (Aanvragen)":

In het rijtje worden trouwens drie opties aangeboden om verder te zoeken met je term, namelijk in WorldCat, de Landelijke catalogus en Google. Dat lijstje is eenvoudig uitbreidbaar, dus als iemand nog een leuke catalogus weet laat die me dat dan weten, ik kan dat zo toevoegen!
Niek

dinsdag 18 januari 2011

Ding nr. 15 Google maps

Volgens mij is dit de bekendste van alle 23 dingen, wie gebruikt dat vandaag de dag nou niet? Leuk voor vakantiebestemmingen, maar ook om je eigen buurt te herontdekken en te kijken of je een grotere tuin hebt dan de buurman. Het berekent ook nog efficiënt al je routes en streetview is o.a. leuk te gebruiken om te kijken hoe iemand woont. Superleuk, ik zou het niet willen missen!
Niek

Ding nr. 19 Sociaal netwerk

Ik heb al een aantal jaren een Linkedin.com-account en het heeft me veel plezier opgeleverd, veel oude bekenden zijn nu weer gemakkelijk aanspreekbaar, én ik had er een paar sollicitaties door gekregen. Op dat gebied overigens ook weer niet zoveel als ik er in eerste instantie van verwacht had. Voor de bibliotheek vind ik Linkedin eigenlijk minder geschikt, beter is FaceBook. Dat past toch veel beter in deze wereld lijkt me, dat is een iets gezelliger variant van een sociaal netwerk.

Hier is mijn Linkedin-linkje: http://nl.linkedin.com/in/niekverweij. Voor de gelegenheid heb ik mijn serieuze foto vervangen door een vrolijkere vakantie-variant.

En hier is mijn Facebookpagina, die heb ik helemaal speciaal aangemaakt voor deze gelegenheid.

Niek