dinsdag 30 november 2010

Ding zeventien, mobiele toepassingen

retrowekkerHet verleden staat dichtbij in de toekomst, bedacht ik me toen ik die rode retrowekker in dat leuke science fiction filmpje bekeek dat hoort bij ding 17. Meer iets voor een ouderwetse meisjeskamer dan op het nachtkastje van een liefhebber van techno-gadgets!

De toekomst is ook dichterbij het heden dan je denkt, want een van de leuke toepassingen die ze laten zien in de 'future of screen tecnology' is het doorgeven van foto's van de ene mobiel naar de ander. Op de iPhone is op dit ogenblik een gratis app met de eenvoudige naam 'Mover' die precies hetzelfde doet wat er op het filmpje gebeurt. Mover Je selecteert een fototje uit je eigen bibliotheek, schuift hem naar de rand, en iemand met een iPhone naast je die ook de app Mover aan heeft staan krijgt het fotootje in beeld geschoven. Op ongeveer dezelfde plek, zodat het lijkt of hij door het randje wordt geduwd! De foto is dan tegelijk in zijn bezit. Links zie je een screendump van mijn mobiel, met een doorgeschoven foto van Daphne bij de Japanner. Het kan overigens niet alleen met foto's, je kunt allerlei bestanden aan elkaar doorgeven met deze mooie app.

Mobiele toepassingen voor de bibliotheek zijn ook al in de maak. De HKA, de leverancier van onze bibliotheeksoftware, vertelde me dat ze bezig zijn met een app waarmee je in de catalogus kunt zoeken naar een materiaal, en zodra je het gevonden hebt leidt die je naar de kast en de plaats waar het materiaal staat. Je hebt straks geen bibliothecarissen meer nodig. Handig, in het kader van de bezuinigingen! (Hm.. fout grapje ...)

En in Amerika zijn ze natuurlijk weer voor op alles, al twee jaar geleden ontsloot een bibliotheek daar zijn catalogus en nog veel meer informatie via de iPhone, met de app DCPL (District of Columbia Public Library).

En tot slot: Augmented Reality. Helemaal te gek natuurlijk, je ziet het al voor je: het zou de perfecte gids zijn voor elke bibliotheek, dan is werkelijk alles snel en op een leuke manier te vinden... nu alleen het geld vinden om de app te ontwikkelen. Misschien een mooie innovatie voor bibliotheek.nl, die hebben veel ambitie op dit gebied. Ik hoop van harte dat ze het waar kunnen maken!

Niek

zaterdag 6 november 2010

Inhaalslagje

Ik heb een tijdje niks gedaan op 23-dingengebied. Een klein inhaalslagje:

Twitter, ik kan er maar niet enthosiast over raken. Heb inmiddels mijn tweede tweet geplaatst (http://twitter.com/niekverweij) en ik volg er weinig. Op de een of andere manier vind ik langere teksten toch interessanter. Blogs volg ik en rss gebruik ik graag. Maar wie weet komt mijn twittertijd nog.

De online documenten van docs.google.com gebruik ik al jaren. Inderdaad gemakkelijk, je hoeft geen docjes heen en weer te mailen, alles is altijd beschikbaar. Toen ik mijn eerste docx-bestanden per mail kreeg in 2007 kon ik er niks mee in Office 2003 en converteerde docs.google.com (toen heette dat writely.com) het voor me. Ander groot voordeel is de spellingscheck. Soms lastig geinstalleerd te krijgen in de pakketten van Microsoft (omdat het betaald moet worden) maar bij google is het super gemakkelijk, alle talen zijn even gemakkelijk in te zetten. Je krijgt dus meer voor minder geld (namelijk niks!) Precies zoals Rob Coers zegt lijkt het me een enorm grote concurrent voor MS_Office.

The Socoial Network. Ik ben erg nieuwsgierig naar de Facebook film, ik ga hem gauw zien, heb er veel zin in! Hij wordt erg hoog gerate op IMDB Hij krijgt een dikke 8 en staat op het moment van schrijven in de imdb top 250 op precies gelijke hoogte met Blade Runner en Fargo, mijn twee all-time-favorites op filmgebied.

Niek